Březen 2014

Plameňák

23. března 2014 v 14:22 | Svět zvířat |  Ptáci

Plameňáci (Phoenicopteridae) jsou štíhlí vodní ptáci neobvyklého zjevu a krásných růžových až červených barev. Jsou pravděpodobně blízce příbuzní vrubozubím. V těle jsou asi velikosti husy, mají však nápadně dlouhé a tenké nohy a krk, takže dosahují výšky skoro 150 cm. Mají zajímavě utvářený zobák. Je tlustý a vysoký, vpůli jakoby zalomený šikmo dolů. Okraje zobáku i jazyka jsou jemně vroubkované podobně jako zobák hus a kachen. Svrchní čelist je tenčí než spodní a je také pohyblivější.


Plameňák ponořuje hlavu do vody a drží ji přitom obráceně, temenem dolů. Svrchní čelistí jezdí po dně, prohmatává a víří bahno, tlustým jazykem vsává zvířený kal do zobáku a jemnými lamelami procezuje drobné vodní živočichy, plankton a dokonce i mikroskopické rozsivky a nálevníky, tak jemným filtračním zařízením je zobák plameňáka. Potravu hledají plameňáci nejčastěji broděním na mělčinách sladkých nebo brakických vod. Dovedou však také plavat. Prsty na nohou spojuje plovací blána.


Plameňáci hnízdí zpravidla ve velkých koloniích a také mimo dobu hnízdění se zdržují stále ve velkých společnostech. Hnízda si stavějí na otevřených mělčinách. Jsou to okrouhlé stavby z udusaného bláta s mělkým dolíkem uprostřed. Plameňáci snášejí obvykle jen jedno vejce, vyjímečně dvě. V sezení na snůžce se střídají oba partneři. Mláďata se líhnou zpravidla v celé kolonii ve stejnou dobu. Několik prvních dní zůstávají na hnízdě, brzy však hnízdo opustí a shlikují se spolu s ostatními mláďaty. Staří je ze začátku krmí, vyvrhují jim shluky natrávené potravy z volete, mláďata se však brzy začínají živit sama.


Malá mláďata mají krátké nohy a rovné zobáky, jsou pokryta bělavým prachovým peřím a připomínají spíš housata než plameňáky. Housata později se jim prodlužují nohy a zakřivují zobáky. Známe jen 4 druhy plameňáků. Jsou rozšířeni v tropických a teplých oblastech Afriky, Asie i Ameriky. Plameňák růžový (Phenicopterus ruber) zasahuje dokonce i do Evropy. Hnízdí v několika koloniích ve Španělsku a jižní Francii a jeho hnízdiště jsou chráněným přírodními rezervacemi.