Prosinec 2013

Lachtan

22. prosince 2013 v 11:31 | Svět zvířat |  Šelmy

Lachtani (Otariidae) jsou ploutvonožci, kteří nejvíc připomínají pozemní šelmy. Mají chrup podobný chrupu šelem a na konečcích prstů zachované drápy. Jsou to bystrá zvířata s pozoruhodným smyslem pro rovnováhu - udrží na špičce nosu různé předměty a často proto vystupují v cirkusech nebo v zoologických zahradách v roli žonglérů. Žijí hlavně při pobřeží Tichého oceánu.



Známým druhem je lachtan kalifornský (Zolophus californianus), nejčastěji chovaný v zajetí. Lachtan ušatý (Eumotopias jubata), kterému se pro jeho hlasitý řev říká též lvoun, je největším lachtanem. Staří samci měří až 350cm a váží 1100kg. Samice jsou mnohem menší. Lachtani se většinu roku toulají v pobřežních vodách, kde loví ryby, k odpočinku však vylézají na břeh. V době rozmnožování se shromažďují v obrovském počtu na příhodných pobřežních skaliskách, kde si každý samec urputně hájí svůj okrsek s několika samicemi. Zválště silní samci mohou mít až 50 samic.