Duben 2010

Zebra

22. dubna 2010 v 7:14 Kopytníci

Zebry jsou malí černobíle pruhovaní koně obývající travnaté stepi Afriky. Žijí v početných stádech, která se sdružují spolu s jinými stepními zvířaty, hlavně s pakoni, antilopami a pštrosy. Tato zvířata varují méně ostražité zebry před nebezpečím.S oblibou se zdržují v blízkosti napajedel, kde se však stávají kořistí lvů. Zebry obývaly kdysi v obrovském počtu téměř celou Afriku, avšak dnes jejich počet poklesl a hojněji se udržují jen v přírodních parcích.
u napajedla
Koncem minulého století byla zcela vyhubena zebra kvagga, která měla nevýrazné pruhování pouze na hlavě a na krku, kdežto zbytek těla byl jednobarevně hnědý. Dnes žijící zebry mají pruhování po celém těle a podle jeho tvaru hlavy se rozlišují do tří druhů a několik ras. Z nich nejvíc ohrožená je jihoafrická zebra horská, která dnes žije už jen v několika desítkách kusů v jihoafrických rezervacích. Je poměrně malá, v ramenou jen 120 cm vysoká. Zebra Burchellova žije v nekolika rasách dodnes celkem hojně ve střední a východní Africe. Má mezi širokými černými pruhy na zadních nohách ještě úzké, málo zřetelné tmavé proužky. Největším druhem je zebra Grévyho, která měří v ramenou až 150 cm a váží 350 - 400 kg. Žije v Etiopii a v Súdánu.