Tukan

15. ledna 2009 v 14:20 |  Ptáci
Tukani jsou ptáci příbuzní datlům. Jsou pozoruhodní zejména obrovským tlustým zobákem. Zobák je dutý, vyplněný řídkou kostěnou tkání, která mu dodává pevnosti a pružnosti. Je velmi lehký. Ve žlábku jeho spodní čelisti leží dlouhý, tenký, po stranách roztřepený jazyk. Zobák slouží tukanům ke zpracovávání potravy. Snadno drtí i tvrdé skořápkyrůzných plodů. Jeho nápadně pestrý povrch hraje zřejmě důležitou úlohu při různých projevech společenského života ptáků, podobně jako peří. Tukani jsou totiž také velmi pestře opeřeni. Tukani žijí v tropických pralesích Ameriky. S hlasitým svištěním křídel poletují v korunách stromů a ozývají se daleko slyšitelným chraplavým krákáním. Hnízdí v dutinách stromů. Kladou dvě až čtyři vejce. Samice sedící na vejcích vystrkuje z dutiny ven zobák, aby odstrašila opice, které by se chtěly dostat k její snůžce. Tukani v dutinách také přespávají. Zaujímají přitom zvláštní polohu. Položí si zobák na záda, překryjí ho ocasními pery, která překlopí úplně dopředu a celí se načepýří, takže vypadají jako rozcuchaná hromádka peří.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 aura aura | 7. listopadu 2009 v 11:19 | Reagovat

Můžu se zeptat odkud máš tak krásné fotky?

2 odagamy odagamy | 10. listopadu 2009 v 8:05 | Reagovat

Většina fotek pochází z vlastního zdroje, ale použil jsem také pár fotek, co jsem dostal e-mailem od kamarádů.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama