Pštros

23. března 2008 v 22:54 |  Ptáci
Pštros dvouprstý je nejznámějším z ptáků běžců. Běžci stratili schopnost létat pravděpodobně v souvislosti s přibýváním tělesné váhy v průběhu vývoje. Zmenšila se jim prsní svalovina, zanikl hřeben na prsní kosti a místo k letu se tito ptáci přizpůsobili k běhu. Mají svalnaté nohy s dlouhým běhákem. Někteří vymřelí běžci byli pravými ptačími obry. Pštros má v nohou obrovskou sílu. V nebezpečí se brání silnými kopanci, jimiž se dovede ubránit dokonce i před lvem. Bajky o tom, že v nebezpečí strká pštros hlavu do písku, nejsopu pravdivé. Pštros žije na širých pláních, ve stepích a savanách, kde svým bystrým zrakem už z dálky postihuje vše, co se děje. Živí se živočišnou i rostlinou potravou a polyká často kameny nebo různé jiné nestravitelné předměty, které mu usnadňují rozemílat potravu ve svalnatém žaludku.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 kristuš kristuš | E-mail | Web | 13. dubna 2008 v 11:11 | Reagovat

jukni na můj blog díííkkk

2 kristuš kristuš | E-mail | Web | 14. dubna 2008 v 18:42 | Reagovat

páni ti jsou velcíí

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama