Pavián

17. února 2008 v 20:57 |  Savci
Paviáni jsou statné opice, největší po lidoopech. Mají nápadně velkou hlavu s protáhlým psím obličejem a mohutnými zuby. Jejich špičáky připomínají spíš zuby šelem než chrup opic. Paviáni jen málo a neradi šplhají po stromech a pohybují se skoro výhradně po zemi. Žijí ve velkých tlupách, čítající někdy až přes sto zvířat. Tlupy mají pevné společenské zvyklosti. Hlavními zákony jsou poslušnost vůdčímu samci a podřízenost výše postaveným členům tlupy. Svou podřízenost projevují paviáni tím, že se k druhému otáčejí zadkem. Toto známé předvánění zadních částí opic je tedy jakýmsi pozdravem a nikoli projevem neslušnosti, jak se často návštěvníci zoologických zahrad domnívají.
Statní samci paviánů chrání tlupu před nepřáteli, jimiž jsou především levharti. Na vzrostlé samce se však ani levhart neodváží a snaží se proto ulovit mláďata nebo samice. Paviáni se živí především rostlinou potravou, vyhrabávají ze země kořínky, obracejí kameny a chytají pod nimi skrytý hmyz, měkkýše, ještěrky a drobné živočichy.Příležitostně se zmocňují i mláďat antilop nebo jiných větších zvířat. Často navštěvují napajedla. Dovedou objevit podzemní prameny v suchých místech a prohrabávají se pak k vodě. Dva velké druhy , pavián medvědí a pavián pláštíkový, žijí hlavně na skálách.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 jakub smolík jakub smolík | E-mail | 2. dubna 2008 v 18:12 | Reagovat

sdfghjklů

2 kristuš kristuš | E-mail | Web | 13. dubna 2008 v 11:12 | Reagovat

ten má zubiska bbbbrrrrrrrrrrr

já jsem nevěděla že má takoví zuby to je hrrůůůza a nechtěla bych byt jeho oběděm

3 Natálka Natálka | 18. září 2008 v 6:32 | Reagovat

SUPR ČLÁNEK

4 petr petr | 17. února 2011 v 17:29 | Reagovat

mhm

5 deivid deivid | 7. června 2011 v 20:43 | Reagovat

to je dobrý!!!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama