Papoušek

13. února 2008 v 19:32 |  Ptáci
Papoušci tvoří samostatný řád ptáků vyznačujících se vysokým zahnutým zobákem, jehož svrchní čelist je samostatně pohyblivá. Čelist totiž netvoří s lebkou jediný celek, jak je tomu u ostatních ptáků, ale je k ní přpojena kloubem.Nohy jsou krátké a silné. Mají velmi ohebné prsty, z nichž dva směřují dopředu a dva dozadu, což papouškům umožňuje nejen šplhat ve větvích, ale i pevně uchopit potravu.
Je známo něco přes 300 druhů papoušků. K největším z nich patří příslušníci rodu Ara. Létají celkem málo a dost těžkopádně, pouze některé menší druhy jsou dobří a rychlí letci. Papoušci se živí přvážně rostlinnou potravou, dužnatými plody i tvrdými semeny, kořínky, hlízami, pupeny nebo šťávou květů. Někteří z nich pojídají i hmyz a různé drobné živočichy a jsou i takoví, kteří plení hnízda jiných ptáků.
Novozélandský papoušek nestor kea vytrhává hákovitým zobákem kusy masa z mršin a údajně prý napadá i živé ovce. Mnohé druhy papoušků zalétávají v obrovských hejnech do polí a ovocných sadů a působí zde značné škody. Člověk je proto bezohledně vybíjel, takže některé druhy zcela vyhubil.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 pes pes | 13. ledna 2014 v 22:36 | Reagovat

Informace: popisky jsou špatně, ara macao je latinsky "ara arakanga"- červení arové, žlutomodří jsou "ara ararauna".

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama