Panda

10. února 2008 v 22:39 |  Savci
Jménem panda se označují dva savci, z nichž každý patří do jiného příbuzenstva, avšak oba jsou si pozoruhodně podobní. Oba žijí v horských oblastech Tibetu a Číny, oba jsou výraznými potravními specialisty. Živí se totiž takřka výlučně mladými výhonky bambusů a hynou, jestliže jim bambus v jídelníčku chybí. Právě tato jednostranná specializace vedla u obou druhů ke stejné úpravě chrupu a k podobnému utváření hlavy a končetin. Přitom panda velká patří k pravým medvědům, kdežto panda červená tvoří samostatnou vývojovou větev, blízkou medvídkovitým šelmám, k nimž patří např. mýval. Panda velká váží až 100 kg a je skoro 150 cm dlouhá. Je to zvíře velmi vzácné o jeho životě ve volné přírodě není skoro nic známo. V zajetí patří k největším vzácnostem. Mnohem menší panda červená dosahuje přibližně velikosti statné kočky. Má dlouhý huňatý ocas s výrazným temným proužkováním. Dovedně šplhá po stromech. Poměrně častěji se s ní můžeme setkat v zoologických zahradách.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Milberky Milberky | Web | 12. února 2008 v 22:50 | Reagovat

Krásní jsou oba dva medvídkové :-))

2 mary-kockomil mary-kockomil | E-mail | Web | 13. února 2008 v 16:55 | Reagovat

máš náááááááádhernou stránku.spřátelil by ses?prosím hlásněte mi tady.promiň za reklamu :-)http://mikinka-007.blog.cz/0802/prvni-kolo-snob

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama