Orangutan

24. ledna 2008 v 16:14 |  Savci
Orangutan je ze všech lidoopů nejméně spřízněn s člověkem. Je to stromová forma s nápadně dlouhými předními končetinami a s dlouhou rezavou srstí. Jsou velcí až 180 cm. Přestože jsou zákonem chráněni, stále jich ubývá a zdá se, že jsou odsouzeni vyhynout. Žijí v malých rodinných skupinkách a staří samci jsou většinou samotáři. Zdržují se výhradně v korunách stromů a na zem sestupují jen vyjímečně. Díky širokým ramenům a mohutnému rozpětí paží se hravě přenášejí z větve na větev, jako by pomalu plavali. Živí se převážně plody, listím a kůrou stromů, také však drobnými živočichy, ptačimi vejci a jinou příležitostnou potravou.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama