Medvěd

19. ledna 2008 v 22:07 |  Šelmy
Medvědi jsou velcí savci, kteří došlapují na zem celým chodidlem. Živí se nejen živočišnou potravou jako většina ostatních šelem, ale též rostlinami. Jednou do roka se jim rodí mláďata, jedno až čtyři v jediném vrhu. Mláďata jsou slepá a téměř holá a potřebují několik let k tomu, než dospějí. K hnědým medvědům patří známý severoamerický medvěd grizzly. Je to statné zvíře, které dosahuje váhy až 400 kg. Konečky chlupů má bílé, takže jeho jinak hnědá srst dostává šedavý nádech.
K největším medvědům patří medvěd lední, který může vážit až přes 700 kg a bývá přes 250 cm dlouhý. Obývá nehostinné končiny kolem severního pólu, pokryté věčným ledem a sněhem. Má hustou žlutobílou srst, která dokonale splývá s okolím a dovoluje mu, aby se i na volném prostranství nepozorovaně přiblížil k tuleňům, kteří jsou jeho hlavní potravou. Za tuleni podniká medvěd lední daleké cesty nejen po souši, ale i ve vodě. Je výborným plavcem. Není u něho vyvinut sezónní spánek a pouze samice s čerstvě narozenými mláďaty zůstává po nějakou dobu v úkrytu pod sněhem. Jinak je medvěd lední aktivní po celý rok. Pro Eskymáky je důležitým lovným zvířetem.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 jitka jitka | 26. dubna 2008 v 9:59 | Reagovat

krááása

2 verca verca | E-mail | 22. ledna 2009 v 11:59 | Reagovat

jakej medeved neni pribuznej k medvedevi

3 Svět zvířat Svět zvířat | Web | 28. ledna 2009 v 21:19 | Reagovat

nerozumím otázce ?

4 martina martina | 6. února 2011 v 17:05 | Reagovat

libi se mi ze je tam i prizpusobeni

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama