Gorila

13. října 2007 v 15:22 |  Savci
Gorila (gorilla gorilla) je největší z lidoopů, ale přes svou minulost je to zvíře mírumilovné. Velcí samci dosahují v přírodě váhy až 275 kg, v zajetí až 350 kg. Jsou vysocí přes 2 m. Mají obrovskou sílu. Byly zjištěny případy, kdy gorily ohnuly 5 cm tlusté ocelové tyče. V přírodě hravě lámou silné větve stromů. Člověka však nikdy nenaoadnou, pokud se nesnaží je chytit nebo jinak nezažene do úzkých. Samci dospívají přibližně ve věku 9 až 10 let, samice o něco dříve. V zajetí se dožívají věku přes 30 let. Na stromy lezou celkem málo. Šplhají dost neobratně. Jsou aktivní ve dne a v noci spí v jednoduchých hnízdech z větví a listí, která si stavějí na zemi nebo nízko na stromech, vždy právě tam, kde je zastihne soumrak. Nemají stálé bydliště, potulují se v určité oblasti z místa na místo. Inteligencí nedosahují úrovně šimpanze. Protože jim hrozí vyhubení, jsou přísně chráněny zákonem.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 jitka jitka | 26. dubna 2008 v 9:58 | Reagovat

super

2 Lenka Lenka | 28. května 2008 v 23:13 | Reagovat

Opravdu to tu máš pěkný, jednoduchý a snadno pochopitelný - vážně super ;-)

3 Verča Verča | E-mail | 6. listopadu 2010 v 16:35 | Reagovat

A hoj souhlasím s Lenkou vážně super ale chtěla bysem se zeptat jestli bysmi prosím poslala tvůj krásnej desing děkuji verča úžasnej blog vážně....♥♥♥

4 zuzana zuzana | 18. ledna 2011 v 16:52 | Reagovat

gorila je to nej divoký zvíře nasvětě

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama