Dudek

5. října 2007 v 23:05 |  Ptáci
Dudek chocholatý (upupa epops)
je nápadný, pestře zbarvený pták, vzdáleně příbuzný vlhám a ledňáčkům. Obývá teplé a tropické oblasti Afriky,Asie a Evropy a hnízdí také u nás. Ozývá se charakteristickým voláním, znějícím jako du-du-du nebo hup-hup-hup, podle něhož také dostal jméno, skoro stejné ve všech jazycích. Dlouhým tenkým zobákem vybírá ze země hmyz, hlavně cvrčky a krtonožky, a s oblibou také rozhrabává na pastviskách dobytčí trus, odkud vybírá larvy. Hnízdí v dutinách stromů nebo ve štěrbinách v zemi a jeho hnízdo pronikavě zapáchá. Není to však tím, že by hnízdo dudka bylo plné trusu, jak se často mylně tvrdí. Čpavý zápach však pochází z výměšku, který v nebezpečí vystřikuje samice i mláďata z kostřiční žlázy proti nepříteli.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 walkira walkira | Web | 7. listopadu 2007 v 9:54 | Reagovat

Jé ten vypadá hezky :-))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama